lauantai 25. tammikuuta 2014

Kengät vaikuttavat suuresti lapsesi elämään aikuisena

Suurin osa lapsille ja nuorille tarkoitetuista kengistä haittaa jalkaterän ja varpaiden normaalien toimintojen kehittymistä Kenkiin ja sukkiin liittyvätkin keskeisimmät lasten ja nuorten jalkaterveyttä heikentävät tekijät. Lasten ja nuorten kenkävalintojen lähtökohtana on varmistaa alaraajojen ja kehon terve kasvu ja kehitys sekä ehkäistä kenkäsairaudet.

Kasvavat jalat ovat erityisen alttiit erilaisten jalkavaivojen kehittymiselle, koska jalkaterien pituuskasvu loppuu aiemmin kuin muiden kehon osien, mutta jalkaterän luut luutuvat lopullisesti vasta 18–20-vuotiaana . Lasten ja nuorten jalkaterät muotoutuvat helposti virheelliseen asentoon väärän kokoisissa ja mallisissa sukissa ja kengissä.

Lasten ja nuorten jalkaterät myös tottuvat pieneen, jatkuvaan puristukseen. Tämä johtuu siitä, että hermoston kehitys päättyy vasta noin 16-vuotiaana, lapsi ja nuori ei tunne, että kenkä painaa, hankaa tai puristaa tai on muuten epäsopiva. Tutkimusten mukaan epäsopivat kengät ja sukat aiheuttavatkin lapsille ja nuorille jalkaterän ja varpaiden asentomuutoksia sekä iho- ja kynsimuutoksia sekä erilaisia jalkasairauksia.

Toisten käytettyjä käytettyjä kenkiä ei saa käyttää. Vain sisarukset saavat käyttää toistensa vanhoja kenkiä, jos esimerkiksi vanhemmalla lapsella on terve jalka.

Vuonna 2006 tehtyyn tutkimukseen perustuvia tietoja suomalaisten koululaisten kengistä. Kyseisen tutkimuksen perusteella voi arvioida, että suomalaisista koululaisista kaksi kolmasosaa käyttää jalkaterveyttä heikentäviä jalkineita. Kengät ovat monilla huonokuntoisia.

Sisäkenkien käyttö on harvinaista. Kun koulussa ollaan koko päivä samoissa kengissä, jalkojen hikoilu ja märkä keli ulkona kostuttaa sukat ja altistaa varvasvälien ihon rikkoontumisille ja muille hautumisesta johtuville haitoille. Märissä jalkineissa koko kehon lämpötasapaino järkkyy ja lapsi altistuu mm. vilustumiselle.

Jalkaterveyttä tukevat kengät

Jäykät ja tukevat jalkineet heikentävät jalkaterän lihasten toimintoja ja voivat aiheuttaa jalkateriin virheasentoja Tämän takia lasten kengissä tulisi olla ohut pohja ja pehmeät materiaalit, kenkien tulisi olla taipuisia joka suuntaan. Jalkaterveyttä tukevissa kengillä kävelyn pitäisi muistuttaa paljain jaloin kävelemistä. On havaittu, että lattajalkoja esiintyy enemmän, jos kenkiä on käytetty jo alle 6-vuotiaana kuin jos kenkien käyttö on alkanut kuuden ikävuoden jälkeen.
Paljain jaloin kävelyä simuloivissa kevytjalkineissa  tai tossuissa lapsen jalkaterät saavat parhaat mahdollisuudet hyvään jalkaterveyteen.
(teksti lainattu Terveyskirjastolta)

Hyvät kengät voivat olla kauniit...
 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti